måndag 6 juni 2011

Skörda Spenat!

Nu har spenaten som jag sådde på balkongen för några veckor sedan bokstavligt talat skjutit upp ur jorden! Jag har två sånna här krukor på väggen på min balkong. Det var bara att plutta ner fröna med lite mellanrum och sedan se till att det aldrig torkade ut i krukan. Svårare än så var det inte att odla spenat :)

Så jag skördade och fick en sallad till middagen och sedan förvällde jag lika mycket till och frös in. Två dagar senare fick jag en liten skörd till som åkte ner bland den kokande spaghettin och blev "sallad-som-man-knappt-märker-att-man-äter-sallad"!
Ett tips till föräldrar som har barn som inte gillar sallad och andra grönsaker. Riv i färsk spenat i spaghettigrytan precis innan du ska hälla av vattnet från spaghettin. Sedan när barnen inte längre tycker att det är konstigt med små gröna prickar i spaghettin kan du slänga i bladen som dom är utan att riva sönder dom.
Jag har till och med lurat mig själv att börja äta mer grönsaker på det här sättet. Jag har alltid
varit ganska kräsen och tycker det är tråkigt med en sallad som står bredvid den "riktiga" maten :) Eftersom spenat krymper och blir jättemjuk i varmt vatten så känner man knappt att man äter denna otroligt nyttiga och läskiga grönsak! :P

När man förväller spenat så går det mycket snabbt. Man kokar upp vatten i en kastrull eller i en vattenkokare (mer miljövänligt) och sedan lägger man bara spenaten i ett durkslag och häller det kokande vattnet över, långsamt. När vattnet runnit av är det bara att frysa in! Lätt som en plätt!

4 kommentarer:

  1. Åh, vad enkelt och så bra att du delade med dig om hur man förväller spenat. Jag har odlat en hel del som jag ska gå ut och skörda nu. En del har börjat få blomknoppar dessvärre. Undrar om jag kan använda dem?

    SvaraRadera
  2. Hej! Va kul att du har hittat hit till min blogg :) Jag skördade min spenat tills den fick blomknoppar. Sen fick den inga fler blad. Men jag tror inte det ska vara nån fara om du tar dom nu direkt... kan ju hända att dom smakar lite "träigare" än dom första bladen.. så det bästa är nog att smaka på dom och se om det är nått att ha :)

    SvaraRadera
  3. De verkade okej...så nu ligger de förvällda i frysen. Jättebra att jag hittade din sida för det var så enkelt att ta hand om spenaten sen. Jag är nybörjare när det gäller att odla, men tycker det är jättekul. Har precis varit ute och kollat in blomkålen...och hittade ett litet huvud...vilken lycka!

    SvaraRadera
  4. Åh va härligt med blomkål! Det är samma här, jag är också en glad nybörjare :) Har fyllt hela min balkong med olika små odlingsprojekt.. Vissa saker har tagit sig riktigt bra medan vissa har dött. Men så länge det är roligt så gör det ju inget om inte allt blir perfekt.. man lär sig alltid någonting till nästa gång!

    SvaraRadera